Görkorcsolya-oktatás

 

Mikor érdemes görkorcsolyázni tanulni?

A görkorcsolyázást, ahogyan a korcsolyázást is már három-négy éves korban el lehet kezdeni, persze felnőttkorban sem késő megtanulni. Egész kicsi gyermekek nagyon szívesen korcsolyáznak szüleikkel, ezért ha a szülő nem tud de szeretne megtanulni görkorcsolyázni, javaslom, hogy a gyermekkel együtt tanuljanak. Így később is bármikor sportolhatnak együtt.

A görkorcsolyázást tehát bármely életkorban elkezdhetjük, legyen a célunk a mozgás öröme, új ismeretek elsajátítása, ismeretségek, baráti kapcsolatok kialakítása, illetve egészségünk megóvása.

A görkorcsolya magán és csoportos órák a Puskás Aréna területén


Árak

Egyéni oktatás: 8.000,-Ft/50 perc/fő (privát óra az oktatóval)
Páros óra: 12.000,-Ft/50 perc/2 főre (testvérek, párok, barátok)
Kiscsoportos oktatás: 5000,-Ft/50 perc/fő (3+ létszám esetén)
Családi óra: 12.000,-Ft/50 perc/család (szülők+gyerek) magán órás oktatása. A családi óra lényege, hogy közös élménnyé váljon és ne kelljen otthon hagyni a gyermekeket illetve, hogy a szülők is együtt fejlődhessenek a gyerekkel, így a későbbiekben közös program lehet a korcsolyázás.
időpontfoglalás

Tanfolyam: 


Megkezdtük edzéseinket amelyre szeretettel várjuk a gyerekeket. A következő időpontokban van  görkorcsolyázásra.Edzéseink (kis csoportban/3-10 fő) tudászintnek megfelelő beosztásban történnek!

Görkorcsolyázás:
Puskás Stadionnál:
csütörtökön 17 órátől  (áprilisól október közepéig, végéig,az időjárás függvénye)

Teremben október 5-tól az Egressy Fitness Teremben.  
Cím: Budapest, Egressy út 23-25, 1149
csütörtökön és vasárnap 17 órától (ősztől tavaszig)


Csoportos óra díja: 5000/óra
Havi bérlet:  18600/ heti egy órás
                     36000/ heti két órás
A bérleteink a görkorcsolya és a korcsolya edzésekre egyaránt érvényesek és tartalmazzák a pályabelépőket is!


JELENTKEZZ Most                          Magánóra

Felnőtteknek és gyerekeknek, kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlom. A magánórán az oktató csak egy korcsolyázóval foglalkozik, így sokkal hatékonyabb a tanulás. A magán óra keretében inkább van lehetőség van kezdők v, haladók és versenyzők oktatására, edzésére, valamint jégkorongozók korcsolya technikai képzésére.

Csoportos magánóra díja kedvezőbb. Baráti társaságoknak, munkatársaknak ajánlom.


Családi/ kiscsoportos óra

A családi óra lényege a közös  a sportolás a gyermekek, a szülőkkel együtt tanulhatnak, mindenki a saját tudásának


Jelentkezés

Mely sportok ismerete jelent előnyt a tanulásnál?

A korcsolyázás és a görkorcsolyázás mozgásanyaga szinte teljesen megegyezik, ezért aki korcsolyázni tud, az görkorcsolyázni is tud. Emellett minden "gördülő és csúszó" sportban való jártasság előnyt jelenthet,  ilyen például a síelés, a snowboard, a gördeszkázás. Ha jó az állóképességünk, egyensúlyérzékünk, hajlékonyak és edzettek vagyunk, gyorsabban fejlődhetünk. Természetesen az is meghatározó, hogy mennyi időt tudunk szánni a rendszeres gyakorlásra.

Milyen izmokat fejleszt?

A görkorcsolyázás során a kondicionális és koordinációs képességek is fejlődnek, az egyik leghatékonyabb aerob-jellegű mozgás, így zsírégető és szálkásító hatású. A rendszeres sportolás, korcsolyázás, görkorcsolyázás hatására nemcsak az izomzat fejlődik, hanem az egész szervezet teljesítménye növekszik. Elsősorban a lábakat terheli, ezért a comb és a vádli erősödik leginkább.

A korcsolyázás során leginkább igénybevett, ezáltal a legintenzívebben fejlődő izmok a következők:

-         négyfejű combizom / m. quadriceps femoris /,

-         háromfejű lábikraizom / m. triceps surae /,

-         nagy farizom / m. gluteus maximus /,

-         széles hátizom / m. latissimus dorsi /,

-         egyenes hasizom / m. rectus abdominális /.

A hátizom illetve a hasizom fejlődése segíti a helyes testtartást, ezáltal helyes légzéstechnika kialakulásához vezet.

A nők számára oly sokszor problémás testrészek elsődleges formálója:  a rendszeres korcsolyázással,  görkorcsolyázással izmos, feszes fenék, csípő és comb formálható.

Hogyan válasszunk görkorcsolyát?

Ha tehetjük, szakboltba menjünk, ahol kizárólag görkorcsolyákat, korcsolyákat árulnak. Itt tudnak nekünk a legtöbbet segíteni az eladók a típus és méret kiválasztásában, illetve a karbantartással kapcsolatban. Mindig próbáljuk fel a görkorcsolyát, ha lehet több típust, márkát is.

Egy- vagy kétsoros görkorcsolyával kezdjünk tanulni?

Az egysoros görkorcsolyán egyvonalban, egymás mögött, a kétsoroson egymás mellett, két sorban helyezkednek el a kerekek. Sokan gondolják, hogy a kétsoros korcsolyával könnyebben boldogulnak, mivel biztonságosabbnak tűnik. Sajnos ez nem igaz. Az egysoros korcsolyával sokkal egyszerűbb megtanulni haladni, kanyarodni.


Tudnivalók a művészi görkorcsolyáról

Hány éves kortól ajánlott: Négy évesekkel is foglalkoznak már, de a hat éves gyerekek sokkal gyorsabban haladnak.

Előnyök: A görkorcsolya fejleszti az állóképességet és többféle izmot: a combizmot, a hát izmait, a farizmot. Javítja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, a téri tájékozódást, a figyelemkoncentrációs képességet. Mind emiatt például hiperaktív gyerekeknél is nagyon hasznos, és egyes tanulási zavarokkal küzdőknek is segít.
Nehézségek, veszélyek: Legtöbbször abból adódnak a nagy esések, hogy valaki úgy érzi, már „nagyon tud”, de mégsem...
Szükséges felszerelés: Görkorcsolya tanuláshoz „fitnesz” görkorcsolyát érdemes vásárolni, ezek általában állíthatók is három lábméretig. Vásárlásnál azt kell nézni, hogy jól tartja-e a bokát, és hogy mennyire forognak a kerekek. Aki versenyszinten foglalkozna a művészi görkorcsolyával, az 20-25 ezer forintért tud erre alkalmas görkorcsolyát venni.
Ideális oktatási helyszín: A művészi görkorcsolya tornateremben űzhető sportág. A görkorcsolya tanuláshoz is a terem az ideális, ahol sima, egyenletes a talaj, nincsenek hupplik, akadályok.
Időigény: Egy kezdő, ha ügyes, általában tíz alkalom után megszerez egy használható szintű görkorcsolya tudást. A művészi görkorcsolya ugrásokból, forgásokból áll – ezeket elsajátítani évekbe telik, csakúgy, mint az extrém görkorcsolyás technikákat. A folyamatos fejlődéshez heti két foglalkozásra mindenképp érdemes járni.
Jellemző ár: A művészi görkorcsolya edzések – heti egy-két alkalommal számolva – havi kb. ötezer forintba kerülnek. Egy tanulásra alkalmas korcsolyát ötezer forinttól már lehet kapni, a versenykorcsolya 20-40 ezer forinttól indul.
Versenyzés/fellépés: A művészi görkorcsolya szakág 2009-ben alakult meg Magyarországon. Külföldön – a környező országokban is – tartanak versenyeket, és rövidesen itthon is lesz ilyen lehetőség.
Művészi görkorcsolya

Művészi görkorcsolya

Művészi görkorcsolya egy olyan sport, amelynek mozgásformája nagyon hasonlít a műkorcsolyához.

Akár a műkorcsolyát, a művészi görkorcsolyát is több szakágra oszthatjuk.


• Tánc (pár)
• Szóló tánc
• Precision (csapat korcsolyázás, hasonló mint a szinkronkorcsolyázás a    jégen)
• Egyéni ( Férfi, Női )
• Páros


A művészi görkorcsolyázók quad vagy inline görkorcsolyát használnak. A quad korcsolya tekinthető hagyományosnak és lényegesen gyakoribb is.
Általában a quad és inline korcsolyázók különböző rendezvényeken versenyeznek és nem egymás ellen. Inline műkorcsolya Világbajnokságot 2002 óta rendeznek. (Wuppertal, Németország ).
Sok korcsolyázó kezdettben görkorcsolyázott.

Híres bajnok korcsolyázók, aki egyszer görkorcsolya versenyzők voltak:


Brian Boitano

Tara Lipinski

Marina Kielmann


Szakágak

Tánc
A görkorcsolya tánc három részből áll: kötelező tánc (original), eredeti tánc, és a szabadprogram.

Szóló tánc

Egyéni és páros görkorcsolyázás

Elemei az ugrások és a forgások, melyek megegyeznek a jégen végzett ugrásokkal, forgásokkal, ugrás- és forgáskombinációkkal, páros korcsolyázó emelésekkel, lépésekkel.

Szinkron

A szinkron- görkorcsolya nagy és gyorsan fejlődő szakág. Itt 12-24 sportoló görkorcsolyázik a padlón egy időben, egyszerre mozdulva a zenére.
A csapat valamennyi tagjának rendkívül jó egyéni korcsolyázónak kell lennie ahhoz, hogy ezeket a bonyolult mozdulatokat egyszerre, nagy sebességgel el tudja végezni.

A nemzetközi szinkron görkorcsolya versenyeken a Senior csapatnak 12-24 tagja, a Junior csapatoknak 8-16 tagja van.

A szinkron- görkorcsolya eredetét a szinkronkorcsolyázásnak köszönheti.

A jégen az első szinkronkorcsolya csapatot Dr. Richard Porter alapította az 1970-es években, ezért őt nevezik a szinkronkorcsolya “ atyának”. E sportág gyorsan fejlődik, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a korcsolyázó készség és a sebesség.
Bár jelenleg nem olimpiai sportág, a rajongók és a résztvevők törekszenek arra, hogy bekerüljön az olimpiai versenyszámok közé.


Felszerelés

A művészi görkorcsolyázók leggyakrabban hagyományos quad korcsolyát használnak, melynek két része van: a bőrből készült erős cipő és a rozsdamentes acélra szerelt kerekek.


A korcsolya kerekei különböző méretűek és keménységűek lehetnek

Jellemzően a tánc 60- 63 mm-es, az egyéni 57 mm-es kereket használ.

A keménységét az határozza meg, hogy mennyire szeretnénk, hogy csússzon vagy tapadjon a kerék.


A legtöbb görkorcsolyában 8 mm-es csapágy van. A minőségét ABEC minősítés határozza meg, leginkább az Abec3 minőséget használják. Versenyzőknek megéri jobb minőségű csapágyakat használni.

Műkorcsolya ugrások


Tiltott elemek a műkorcsolyában