Magyar Speciális Olimpia Szövetség oktatása és edzése


A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington D.C.-ben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (N.O.B.) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a
 nevében viselheti az olimpia kifejezést. A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész év tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékossággal élő emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. Működésük során a területi versenyektől a téli és nyári sportok világjátékaira való felkészülésig számos egyéb rendezvényt szervez. Rendszeresen tartanak edzőképző szemináriumokat, képviselőik részt vesznek a nemzetközi továbbképzéseken, és mindent megtesznek azért, hogy a mozgalom a széles magyar közvélemény számára is minél ismertebb legyen.

 Forrás:(https://msosz.hu/tortenetunk)           Jelentkezés az oktatásra és az edzésekre:

Jelentkezés

Edzőink:

Kelemen Zsuzsanna


Vas Mária


Ravasz R, László


Örömmel osztom meg a hírt, hogy kiváló edzőnk, 

Kelemen Zsuzsanna “FERENCVÁROS SPORTJÁÉRT” kitüntetésben részesült


„Kelemen Zsuzsanna testnevelő tanár, gyógytestnevelő, műkorcsolya-szakedző, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség válogatott műkorcsolyázóinak edzője, 2005-2022-ig szakágvezetője, 2002 óta dolgozik Ferencváros Lobogó utcai Jégpályáján.

Az elmúlt 21 évben közel húszezer kerületi gyerek tanult meg korcsolyázni a segítségével.
Kiemelkedő szakmai tudásával, lelkiismeretes munkájával, gondoskodó egyéniségével járult hozzá az országos szinten is egyedülálló korcsolyaoktatási program megvalósításához

 A kerület nagycsoportos óvodásainak oktatásával utat nyitott a résztvevőknek valamennyi jeges sport felé, de biztos tudást adott azoknak is, akik csak egyszerűen jól szeretnének korcsolyázni.

A kerületünkben élő és tanuló értelmileg sérült diákok kiemelése, tehetségük felismerése a kezdetektől fogva szívügye. 2005-ben felkérést kapott a műkorcsolya szakág vezetésére, amely az elmúlt években ontotta a hazai és a nemzetközi speciális műkorcsolya versenyeken az eredményeket és amelyeken a kerületünk versenyzői is érmes helyezéseket értek el.

 A mögötte álló három Speciális Olimpia 4 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel hálálta meg a befektetett munkát. Kelemen Zsuzsanna tanítványai nem csak olimpiákon, nemzetközi versenyeken bizonyítottak, nyolc alkalommal, összesen 26 éremmel.

Ma már a Lobogó utcai jégpálya a speciális korcsolyázók hazai bázisa, innen indultak az USA-tól Dél-Koreáig olimpiára olyan ferencvárosi fiatal gyors- és műkorcsolyázók, akik itt tették meg első lépéseiket a jégen és akik nagy valószínűséggel az itt megszerzett tudás nélkül nem juthattak volna a világ ilyen távoli pontjaira.
Sokoldalúságával, kitartó munkájával tanítványai és családjaik számára nap mint nap bizonyítja, hogy a korcsolyázás, a sport épek és sérültek számára egyaránt elérhető, hogy mindenki számára lehet a sikerek forrása és hogy minden gyermeknek van valamihez tehetsége.”

Szeretettel gratulálunk!


ps://forms.gle/4q41jp8pPYQp63US6


Kitüntetést vehetett át Vas Mária

/Cikket írta: Szőke Viktória/

Szeretettel gratulálunk Vas Máriának, aki Pro Urbe Ferencváros kitüntetésben részesült! A díjat a Ferencváros Napja 2023 rendezvényen adták át a szakembernek.

Vas Mária tanító, tanár, műkorcsolya-edző, sportszervező-menedzser, több mint, 40 éve dolgozik Ferencvárosban a kerületi fiatalokért. Tanári pályafutását a Kosztolányi Dezső Általános Iskolában kezdte. Az országban egyedülálló módon működő Lobogó utcai jégcsarnokban 22 éve szervezi a kerület óvodásainak, iskolásainak jeges sportéletét. A legkisebbeket 20 évig tanította korcsolyázni. Ebben az évben a huszonkettedik szezonját tölti a jégen az iskolás korosztállyal, hattól tizennyolc éves korig, ez által a kerület fiataljait olyan egészségmegőrző, szabadidős tudással és tevékenységgel ajándékozza meg, amelyet egész életükben használhatnak. Évente közel ezer gyermek fordul meg óráin. Számára a korcsolya nem csupán egy sport a sok közül, hanem fejlesztési területek sokasága. Meggyőződése szerint, akkor szolgálhatjuk a valódi esélyegyenlőséget

a Ferencvárosban élő fiatalok számára, ha minél több plusszal járulunk hozzá életük legfogékonyabb időszakához.

Az elmúlt két évtizedben a korcsolyaoktatás lebonyolítása mellett ő szervezi a kerület szabadidős jeges rendezvényeit is.

Végtelen energiájából jut az élsport felkészítésre is. 18 éve az értelmi fogyatékossággal élő sportolókat tömörítő, Magyar Speciális Olimpia Szövetség edzője. Munkáját önkéntesként, szabadidejében végzi. A nemzetközi versenyeken megszerzett 26 érem nagy része a kerületben tanuló értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott fiatalok nyakába került, akik a Lobogó utcai pályán tették meg első lépéseiket a jégen.

Vas Mária a Ferencvárosi „deák” Közalapítvány kuratóriumi tagjaként is aktívan hozzájárul a kerületi hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok előmen


  A Reformátusok Lapja márciusi számában megjelent egy hosszabb cikk Kőrősi_Fehér Nándor versenyzőnkről


Címlap fotó 


A cikk itt olvasható 

Szarka Krisztina (szakágvezető)

TEL: 06302436679

e-mail: szarka.kriszta@msosz.hu